Hellesnesevise meldinger

Thursday, December 07, 2006

Eit avskyeleg prosjekt

Klassekampen dekker torsdag 7/12 den danske kunstnaren Kristian von Hornsleth sitt prosjekt i Uganda ”The Hornsleth Village”. Prosjektet går ut på at ugandiske fattigfolk får husdyr som geiter og grisar i bytte mot å ta kunstnaren sitt etternamn som sitt. Prosjektet fortener å bli møtt med avsky. Det Hornsleth gjer er å på den mest dramatiske symbolske måten demonstrera at han som kvit, rik europear kan eiga sjølve identiteten til fattige folk i Afrika.

Det vert faktisk verre, ikkje betre, av at han hevdar å gjera dette for å gjera oss i vesten medvitne om korleis dei internasjonale byttetilhøva er. Det gjer at Hornsleth kan dekka seg bak ein slags glorie av ”politisk engasjement”. Problemet er berre det at du ikkje kan gjennomføra eit overgrep, for så å seie at du gjorde det så folk kan skjøna kor ille overgrep er. Hornsleth skryt til og med av at det er mange folk i landsbyen som er ”villige” til å delta i ”kunstprosjektet”. Har det slått han at det kanskje har noko å gjera med at Uganda er eitt av verdas fattigaste land? (Plass nummer 145 av 177 på FNs utviklingsindeks)

Det einaste han har demonstrert med dette er kor egoistisk og korrupt det går an å vera samstundes som ein har eit sjølvbilete av å vera ein ”radikal aktivist”. ”The Hornsleth village” er eit monument over velmeinande vestlege kunst-narrar sin framferd - til skrekk og advarsel.

7 Comments:

 • Folkelig og fint Pål. Nå er det viktig at vi viser avstand til disse kunst- og kultursnobbene som tror de er så mye bedre enn oss vanlige folk ;)

  By Blogger Ronny K, at 3:40 PM  

 • Etter revolusjonen skal Donald Trump bli tvingt til å bytte 'u'en med ein 'o'.

  By Anonymous Tromp, at 9:19 AM  

 • Fy faen, jeg leste om han gærningen i Dagbla' eller et anna sted og blei like kvalm som deg! Godt å se vi er flere om det!

  By Blogger Brage, at 3:56 AM  

 • Nja, Njo, Nja, Njo, denna har vi diskutert over kjøkkenbordet noen dager her hos meg, og jeg er ikke helt sikker på om jeg er enig. Først reagerte jeg akkurat likt, men så kom tvilen.

  Hva er det fyren gjør? Han hyrer inn en gjeng afrikanere til å gjennomføre en jobb som strekker seg over to år. Jobben deres er å ha navnet hans som mellomnavn, og for det får de betalt. I utgangspunktet har han hyret inn en del folk som statister i filmen om sitt eget liv, og det er jo ikke så jævli, er det? Lønnsarbeid? Jeg la ellers merke til at KK ikke hadde intervjuet noen av de lokale deltakerne, for alt vi veit er de topp oppdatert på moderne kunst og synest det hele er kjempestas. Dem er ikke duster fordi om dem er fattige, vettu ;-)

  Om du skal ha kvalm kunst, så skal du heller ta hu som kasta vannflasker med barnetegninger som små flaskepost-meldinger til de som kanskje er i ferd med å dehydrere på vei til Kanariøyene. DET var kvalmt det.

  By Anonymous Martin K, at 9:09 PM  

 • Martin: Hadde det vore ein JOBB han hadde hyra folk til å gjera, så hadde eg ikkje reagert (like mykje i alle fall). Men du må då vera samd i at eit NAMN ikkje er ein jobb? Det er ein identitetsmarkør. Å gi sitt namn til område o.l. er ein måte å demonstrera dominans på.

  By Blogger Pål Hellesnes, at 10:11 AM  

 • Igjen, både og. De skal ha mellomnavnet i to år. Det er ikke egentlig så forskjellig som å ha som jobb å være statist i en film, er det? Akkurat det med navnet treffer oss i hjerterota, fordi det er noe personlig og privat, men det er jo der litt av det kunstneriske poenget ligger? Å problematisere pengemakt og og kapital-identitet?

  Som sagt, jeg skulle jævli gjerne hørt landsbyboernes syn på saken, hvordan de ser på det. Det er forøvrig litt festlig at venstresida blir mer opprørte over dette en at Coca Cola kjøper vannet til folk. Klassekampen og kultur-eliten begynner å by meg sterkt imot.

  By Anonymous Martin K, at 12:13 AM  

 • Den siste kommentaren fell på sin eigen urimelegheit, sidan a) Venstresida gjentekne gonger HAR protestert mot Coca Cola (eller andre) sine oppkjøp av vatnressursar, og b)Det er ganske FÅ på venstresida som har sagt noko som helst om "The Hornsleth Village".
  Har eg ikkje lov til å skriva om sistnevnte av di eg ikkje SAMSTUNDES skriv eit langt innlegg mot vatnprivatisering?

  By Blogger Pål Hellesnes, at 3:57 PM  

Post a Comment

<< Home